Стартира петицията за спасяване на знаковата баня Гъбата във Варна.Това съобщиха от

...
Стартира петицията за спасяване на знаковата баня Гъбата във Варна.Това съобщиха от
Коментари Харесай

Правят жива верига за спасяването на баня Гъбата във Варна! Обявиха, че ще осветят схемите в града

Стартира петицията за избавяне на знаковата баня " Гъбата " във Варна.

Това оповестиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи " Фокус ". Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко надарено създание на арх. Кольо Христов, основано сред 1962 и 64 година на предишния век.

" Отдавна не работи като баня, десетилетия наред предумишлено е оставена да се разрушава, а в този момент желанията на алчни вложители са да я съборят и да построят следващия неопределен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият автограф има значение!

С актуалната подписка настояваме да се запази една неповторима, бележита постройка, известна на всички варенци и посетители на Морската столица като " Гъбата ".

Молим тази специфична за Варна постройка да бъде още веднъж социализирана като публично пространство вместо да стане следващия неудобен жилищен блок, хотел, офис и по този начин нататък.

Официално молим вложителя " СВП ИНВЕСТ " ООД с шефове арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат желанията си и дружно с жителите на Варна да защитим това паметно архитектурно завещание. 

Категорично заявяваме, че мястото не е уместно за 12 етажна постройка!

От фондация Гея се ангажираме да спомагаме за ремонт и включване на постройка " Гъбата " като градско пространство с изключително значение за устойчивото, модерно и културно развиване на Варна. ", показват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Facebook се провежда и събитие за жива верига за спасяването на " Гъбата ". 

" Заедно жителите на Варна заставаме против систематичното обезличаване на Морската столица от дейностите и бездействията на Община Варна: в това число кмет, основен проектант, общински съвет.

Заедно споделяме НЕ на сенчестото градско обмисляне без действителен спор с жителите! Ние изрично сме срещу унищожаването на емблематични здания за Варна!

Ще създадем най- огромната жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - ще осветлим по какъв начин се случват схемите, с цел да се противопоставим дружно на обезличаването на нашия град! ", разясняват уредниците на събитието.

Акцията ще се организира в събота от 11.30 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР